Taietura diamantelor

Taietura include proportiile si simetria, si influenteaza cel mai mult stralucirea unui diamant. Daca taietura nu este buna, de exemplu daca centura este prea groasa, acest lucru va afecta rezistenta diamantului, riscul ca acesta sa se sparga si sa se ciobeasca fiind mai mare. Daca tabela este inclinata, fatetele nu sunt aliniate corect, sau simetria nu este buna, lumina nu va trece prin diamant asa cum trebuie, si deci stralucirea nu va fi optima. Greselile de taiere creeaza si probleme importante la montarea diamantului.

Taietura unui diamant determina gradul lui de stralucire. Nu exista o singura cale de a masura calitatea taieturii unui diamant, ci, mai degraba, o intreaga colectie de masuratori si observatii care determina relatia dintre stralucirea unui diamant, dimensiune si finisaj. Majoritatea gemologilor considera taietura cea mai importanta caracteristica a unui diamant. Un diamant cu culoarea si claritatea perfecte, dar cu o taietura proasta va avea o stralucire fada.

Latimea si adancimea pot avea un efect asupra felului in care lumina traverseaza diamantul, si a felului in care aceasta se transforma in stralucire.

Lumina prin diamant

shallow: daca pavilionul este plat, lumina va trece prin piatra. Reflectia va fi slaba si piatra va parea lucioasa, "ca sticla".
ideal: adancimea coroanei trebuie sa fie egala cu o treime din adancimea pavilionului.
deep: daca pavilionul este prea adanc (ascutit), lumina este reflectata in lateral, si piatra prezinta puncte negre si un aspect neregulat.

Taietura influenteaza stralucirea

Determinarea calitatii taieturii unui diamant este mult mai complexa decat simpla masurare a latimii si a adancimii. Folosind un instrument optic de masurare, este creat un model tridimensional pentru a determina proportiile si unghiurile unui diamant. Intercorelarea dintre aceste dimensiuni variate va afecta intr-un grad inalt felul in care lumina reactioneaza cand intra si cum se comporta cand iese. Folosind modelarea sofisticata pe calculator, se poate urmari comportamentul luminii si i se poate masura nivelul de stralucire si foc.

Taieturile unui diamant

Diametrul: Latimea diamatului masurata de-a lungul centurii.
Tableta: Suprafata superioara plana a unei pietre pretioase, fateta sau fata cea mai mare
Coroana: Partea superioara a unei pietre, deasupra centurii.
Centura: Marginea exterioara a unei pietre pretioase, intre coroana si pavilion.
Pavilionul (culasa): Partea inferioara a unei pietre, de la centura la colet.
Coletul (gulerasul): Partea inferioara a unei pietre, care arata ca un varf sau ca o creasta.
Adancimea: Inaltimea unei pietre pretioase, masurata de la colet pana la tableta.

Finisajul si simetria afecteaza stralucirea

Finisajul si simetria sunt doua aspecte importante ale procedeului de taiere. Gradul de finisaj descrie cat de lustruita este suprafata pietrei, iar gradul de simetrie se refera la aliniamentul fetelor. Cu un finisaj prost, suprafata unei fete poate fi abraziva, poate contine zgarieturi sau ciobituri, producand scantei neclare sau fade. Cu o simetrie slaba, lumina poate fi condusa gresit atunci cand intra si cand iese din diamant. Finisajul si simetria sunt afisate clar pe pagina de detalii a fiecarui diamant, precum si in certificatul GIA. Pentru a gasi cel mai frumos diamant, cautati gradul de simetrie excelent (EX), foarte bun - "very good" (VG) sau bun - "good" (G). Evitati diamantele cu gradul de simetrie acceptabil - "fair" (F) si slab - "poor" (P), deoarece aliniamentul fetelor lor poate conduce lumina atat de gresit, incat acest lucru afecteaza gradul de stralucire a diamantului.

Exista o scala a taieturilor care ne ajuta sa intelegem usor cat de bine reflecta lumina fiecare diamant.

Excellent cut (taietura ideala) Diamantele cu taietura ideala reprezinta aproximativ cele mai bune 3% diamante din punct de vedere al taieturii. Reflecta aproape toata lumina care patrunde in diamant.

Very good cut (taietura foarte buna) Diamantele cu taietura foarte buna reprezinta aproximativ cele mai bune 15% diamante din punct de vedere al taieturii. Reflecta aproape la fel de multa lumina ca diamantele cu taietura ideala, dar au un pret mai redus.

Good cut (taietura buna) Reprezinta aproximativ cele mai bune 25% diamante din punct de vedere al taieturii. Reflecta cea mai mare parte a luminii care intra si sunt mult mai ieftine decat diamantele cu taietura foarte buna.

Fair cut (taietura acceptabila) Reprezinta aproximativ cele mai bune 35% diamante din punct de vedere al taieturii. Diamantele cu taietura acceptabila raman diamante de calitate, insa nu pot fi la fel de stralucitoare ca cele cu taietura buna.

Poor cut (taietura slaba) Aceasta categorie include toate diamantele care nu respecta standardele unei taieturi acceptabile. Aceste diamante sunt in general prea adanci si prea ascutite, sau prea plate si late pentru a reflecta lumina. CbunDa Diamonds nu comercializeaza astfel de diamante.

CbunDa Diamonds comercializeaza multe diamante certificate cu taietura ideala. Nu comercializam diamante cu taietura slaba, pentru ca aceste diamante sunt fie prea ascutite si inguste, fie prea late si plate pentru a prezenta un grad acceptabil de stralucire.

Care este cea mai buna taietura? Cum sa aleg diamantul potrivit?

Pentru diamant cu cea mai buna taietura, care va arata exceptional chiar cand este privit printr-un microscop, alegeti unul cu taietura ideala. Aceste diamante au cea mai mare stralucire, pentru ca sunt taiate la cele mai exacte proportii. Au cel mai inalt grad de finisaj si de simetrie posibile pentru diamantele rotunde.

Pentu cel mai bun raport caliate-pret, alegeti un diamant cu taietura buna sau foarte buna si cu un grad de finisare si simetrie buna sau foarte buna.

Daca diamantul dumneavoastra are o taietura ideala sau foarte buna, cu finisare si simetrie buna sau foarte buna, poate doriti sa alegeti o culoare si o claritate mai putin costisitoare - cautati un diamant cu culoarea G sau H si claritatea SI1 sau SI2.