Culoarea diamantelor

Actionand ca o prisma, un diamant poate diviza lumina intrun spectru de culori si reflecta aceasta lumina in scantei colorate numite foc. Ca atunci cand ne uitam printr-o sticla colorata, culoarea dintr-un diamant va actiona ca un filtru, si va diminua spectrul de culoare emis. Cu cat diamantul este mai lipsit de culoare, cu atat focul este mai colorat, si gradul de culoare mai bun.

La CbunDa Diamonds veti gasi numai cele mai bune diamante, cu gradul de culoare intre D si J. Diamantele de culoarea J, sau mai buna, spre D, sunt aproape incolore sau incolore - culoarea lor este de obicei nedetectabila de un ochi neantrenat.

Culoarea diamantelor cu gradul intre K si Z afecteaza frumusetea unui diamant. Acest lucru este, in special, sesizabil cand sunt montate in aur alb.

Diamante din oferta CbunDa Diamonds:
Culorile diamantelor
D
Absolut incolor. Cel mai bun grad de culoare, care este extrem de rar.
E
Incolor. Numai urme mici de culoare pot fi detectate de un expert gemolog. Un diamant rar.
F
Incolor. O vaga culoare poate fi detectata de un expert gemolog, dar este totusi considerat un grad incolor. Un diamant de calitate superioara.
G-H
Aproape incolor. Culoare sesizabila atunci cand este comparat cu diamante de culori mai bune, dar aceste diamante au un pret excelent.
I-J
Aproape incolor. Culoare usor sesizabila. Un pret excelent.
K-Z
Culoare sesizabila. CbunDa Diamonds nu comercializeaza astfel de diamante.

Culoarea se observa cel mai bine examinand piatra prin pavilion, cu tableta in jos, pe o coala de carton alb indoita. Daca piatra este privita prin tableta, stralucirea ii ascunde culoarea. Diamantele de calitate (sau grad) D sunt scumpe, totusi nu veti vedea nici o diferenta intre gradele D si E, si ati putea sa folositi diferenta de pret pentru a cumpara un diamant mai mare, cu o claritate mai buna.

Despre flourescenta

O piatra care produce o reactie cromatica la lumina ultravioleta este flourescenta. Daca un diamant are o flourescenta albastra, pare mai alb la lumina zilei, orice nuanta galbuie fiind astfel mascata. Acest lucru este util daca diamantul are un grad de culoare inferior, dar un diamant alb cu flourescenta galbena va avea o tenta galbena la lumina zilei, pe care nu v-o doriti la o piatra alba de calitate.

Unele persoane cauta diamante care produc acest unic efect, in timp ce altii il evita. Efectele vizibile ale flourescentei cu gradele slab, inert, neglijabil si mediu, pot fi detectate numai la lumina speciala UV, de un gemolog antrenat. In cazuri foarte rare, un diamant cu o flourescenta foarte puternica poate avea un aspect usor uleios. Diamantele cu flourescenta puternica sau foarte puternica sunt mai convenabile pentru clientul final pentru ca ele sunt puse pe piata cu o valoare usor mai mica decat diamantele cu flourescenta slaba sau neglijabila.

Cum sa aleg cea mai buna culoare?

Pentru un diamant pur, cautati un diamant incolor, cu un grad de culoare D-F si un grad de flourescenta slab, inert, inexistent sau neglijabil.

Pentru un raport calitate-pret excelent, cautati un grad de culoare intre G si I, si un grad mediu de flourescenta sau un grad puternic de flourescenta albastra. Veti gasi un diamant fara culoare sesizabila de ochiul neantrenat.

Daca nu vreti sa faceti niciun compromis in privinta culorii, dar trebuie sa va incadrati in buget, alegeti un diamant cu o taietura buna, cu claritate SI1 - SI2 si posibil cu o fluorescenta puternica.